Rezultati pretraživanja: Usluge
Filtriraj
  • Usluge (107)

Također pogledajte:

Instrumenti

Analiza polifenola u prehrambenim proizvodima

Tržišna prilika

Posljednjih desetak godina svijet se okreće prema ekološkoj proizvodnji i proizvodnji organske zdrave hrane. Istraživanja polifenola, posebice onih iz vina, provode se već više od 15 godina. Za proizvođače tamnih voćnih sokova, vina, čajeva, kave, maslinovog ulja, pa čak i čokolada (svih proizvoda na biljnoj bazi za koje je poznato da su bogati polifenolima) usluge koje se ovdje nude vrlo su bitne, jer u globalnoj konkurenciji mogu opstati samo ako pokažu da je njihov proizvod prirodan i blagotvoran za organizam.

Opis usluge

Antioksidanti (među kojima su i polifenoli) su važan faktor u svakodnevnoj čovjekovoj prehrani. Poznato je da antioksidanti povoljno djeluju u suzbijanju bolesti srca i krvnih žila, moždanih udara te karcinoma, a prema najnovijim istraživanjima, i ublažavanju posljedica starenja. Polifenoli se u prirodi nalaze u kožicama i sjemenkama crnog grožđa i tamnog voća.

Znanstvenici na našem Institutu usavršili su tri analitičke metode za analizu polifenola u uzorcima prehrambenih proizvoda: za određivanje ukupnih fenola, antioksidacijske aktivnosti te ukupnih antocijana.

Određivanje ukupnog fenolnog sadržaja

Metoda po Folin-Ciocalteau upotrebljava se rutinski za određivanje ukupnih topljivih fenola u vinima i voćnim sokovima, a prilagođena je i za određivanje fenola u biljnim ekstraktima i tekućoj hranjivoj podlozi.


Određivanje antioksidacijske aktivnosti

Metoda po Brand-Williamsu zasniva se na redukciji DPPH· (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikala. Smanjenje apsorbancije na određenoj valnoj duljini u toku reakcije prati se spektrofotometrijski.

Određivanje sadržaja antocijana

Ukupni antocijani u uzorku određuju se također spektrofotometrijski. Određeni volumen uzorka miješa se s vodenom otopinom klorovodične kiseline i natrijeva hidrogensulfita.

Ponuda usluge

Tvrtke zainteresirane za usluge određivanja polifenola, te za pripadajuće znanje i iskustvo znanstvenika u obliku stručnog mišljenja, neka se slobodno obrate Institutu Ruđer Bošković.

Farmaceutska industrija

Kontaktirajte znanstvenika