Rezultati pretraživanja: Usluge
Filtriraj
  • Usluge (107)

Također pogledajte:

Instrumenti

Analitika telomera

U Laboratoriju za molekularnu i staničnu biologiju dostupna je usluga određivanja i analize duljine telomera čovjeka.

Telomere su zaštitne strukture na krajevima kromosoma, koje se skraćuju sa svakom diobom stanice. Kad se telomere prekomjerno skrate zaustave daljnje diobe što zovemo staničnim starenjem. Pokazano je da je upravo akumulacija starih stanica u tkivima glavna značajka procesa starenja organizma. Kako se telomere također postupno skraćuju i tijekom čovjekovog života, moguće je statistički pratiti progresiju starenja u populaciji.

Danas se telomere smatraju najpouzdanijim pokazateljem progresije starenja i prediktivnim faktorom kretanja preživljenja populacije u budućnosti. Skraćivanje telomera ovisi o više faktora kao npr. genetičkom naslijeđu, socijalnim prilikama i životnim navikama, u prvom redu načinu prehrane, rekreacije i mentalnom zdravlju. Zbog toga duljina telomera i dinamika njihovog skraćivanja varira od osobe do osobe. Tako osobe iste dobi i spola koje imaju duže telomere statistički žive dulje i zdravije su, odnosno bolesti povezane uz starenje kao što su krvni tlak, kardiovaskularni poremećaji, dijabetes...  izostaju ili se pojavljuju znatno kasnije u životu tj. produljen je period vitalnosti.

Možemo reći da su duže telomere uvijek povezane sa sporijim starenjem, boljim zdravljem i duljim životom. Primjena analize telomera je već počela utoliko što se analiziraju dužine telomera određene populacije da bi se predvidjeli trendovi starenja te zajednice u budućnosti. Osim pojedinaca, to je jako važno za zdravstveni i mirovinski sustav svake države.

Od sada je analiza duljine telomera dostupna na IRB-u ne samo akademskoj zajednici nego i građanstvu, tako da svatko tko želi posvetiti pozornost svom zdravlju može dobiti uvid u stanje vlastitih telomera.

Gdje smo:

Soba 209, 5.krilo

Kontakt:

Institucije i osobe zainteresirane za usluge analize telomera, te za pripadajuće znanje i iskustvo znanstvenika u obliku stručnog mišljenja neka se slobodno obrate na kontakt:


Prof. dr.sc. Ivica Rubelj


Tel. 4561093, 4571275

Radnim danom od 10-16
e-mail: telomere@irb.hr

Usluge raznih namjena

Kontaktirajte znanstvenika